דיני צוואות וירושות
ככלל, דיני צוואות וירושות בישראל מצויים תחת חוק הירושה, תשכ"ה-1965. החוק מציין ארבע סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בעל פה וצוואה בפני רשות. צוואת שכיב מרע, אשר מהווה מקרה מיוחד של צוואה בעל פה, היא אחד המקרים המורכבים בחוק. על פי רוב, ביטול צוואה בעל פה נעשה לאחר תקופה (הסבר בהמשך) ולא נדרש ביטול צוואה על ידי המצווה באופן ישיר. עם זאת, לעיתים עדיף לבטל את הצוואה באופן פעיל על מנת למנוע בעיות, או לעיתים על מנת להעמיד צוואה חדשה, קבועה, אשר לא תבוטל. מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין לענייני צוואות.
דיני צוואות וירושות בישראל
חוק הירושה, תשכ"ה-1965 עוסק בירושות, צוואות ועיזבונות (להלן – "החוק"). החוק קובע, בין היתר, כללים לגבי:
- מיהם יורשיו של אדם ומהו סדר העדיפויות ביניהם.
- הצורות השונות לצוואה, מהו תוקף הצוואה ומהי צוואה בלתי חוקית.
- מהם התנאים לקבלת מזונות מתוך העזבון.
- הגדרות בנושא צו ירושה, צו קיום צוואה ועוד.
אל החוק נוספו תקנות הירושה, תשנ"ח-1998, אשר מסדירות את המרשם הארצי של צווי הירושה (הרשם לענייני ירושה) ואת אופן ניהולו. בנוסף מסדירות התקנות את כללים שונים הקשורים לירושות ולעיזבונות (כגון קביעת השכר של מנהלי עיזבונות, הגשת בקשה לצו ירושה לבית הדין הרבני ועוד).
צוואת שכיב מרע – מקרה מיוחד של צוואה בעל פה
החוק קובע 4 דרכים אפשריות שבהן אדם יכול לערוך צוואה, כך שיהיה לה תוקף משפטי מחייב:
- צוואה בכתב יד
- צוואה בעדים
- צוואה בפני רשות
- צוואה בעל פה
על פי החוק, פרט לצוואה בעל פה, אשר עבור קיימים כללים מתי ניתן לערוך אותה, כל מצווה רשאי לבחור באיזו דרך הוא מעוניין לערוך את צוואתו.
צוואה בעל פה היא ייחודית בפני החוק, בכך שהיא צוואה הנאמרת בעל פה על ידי המצווה, בפני שני עדים, מבלי שהוא עצמו יצטרך להכין כל מסמך כתוב. אפשרות זו נועדה למקרים בהם אין לאדם כל יכולת, בשל מצבו, לערוך צוואה באחת משלוש הדרכים האחרות. על כן, רשאי לערוך צוואה בעל פה הוא:
- אדם גוסס, הנמצא על ערש דווי ועומד למות.
- אדם הרואה עצמו מול פני המוות, כלומר, הוא מרגיש כי הוא נמצא בסכנת חיים ומבחינה אובייקטיבית הוא אכן נמצא במצב כזה. (דוגמת חייל בשדה קרב, ימאי בסערה וכו').
אדם הנמצא על ערש דווי או רואה עצמו מול פני המוות, רשאי לצוות בעל פה בפני שני עדים המבינים את שפתו. העדים צריכים לערוך רישום מדויק ככל הניתן של דברי המצווה ב'זיכרון דברים', מהר ככל הניתן לאחר שנאמרו להם. על העדים לחתום על 'זיכרון הדברים', המהווה למעשה את הצוואה ולהפקיד אותו אצל הרשם לענייני ירושה.
שכיב מרע לפי המשפט העברי הוא מצב שבו אדם חולה, אינו יכול עוד ללכת, והוא שוכב במיטתו ואין הוא יכול לקום ממשכבו ולהכין צוואה מסודרת. אדם הנמצא במצב של שכיב מרע, יכול להגיד את צוואתו בפני שני עדים שמבינים את שפתו.
ביטול צוואה בעל פה
על פי החוק, אם עבר חודש מאז שחלפו הנסיבות שבגינן היה צורך בצוואה בעל-פה והמצווה עודנו בחיים- הצוואה בעל-פה מתבטלת. כלומר, על פי רוב, אם האדם אשר היה על ערש דווי יצא מכלל סכנה והחלים – אין חשש שהצוואה תקוים בכל מקרה, שכן היא בטלה לאחר חודש ימים.
אם ברצונו של המצווה לבטל צוואה שנערכה בעל פה, הוא יכול לערוך צוואה חדשה. בכל מקרה עדיף שצוואה תכלול תאריך, על מנת שאפשר יהיה לאשר איזו מהצוואות היא האחרונה.
על פי הוראות החוק, כאשר המצווה ערך צוואה בעדים, עליו לבטל את הצוואה בפני שני עדים, אך קיים לכך חריג שכן ניתן לבטל צוואה גם בפני עד אחד ואין צורך בשני עדים להליך של ביטול צוואות בעדים. מכאן, שכאשר נערכה צוואה בעל פה ניתן גם אותה לבטל בפני עד אחד.
ביטול צוואה על ידי המצווה
כל אדם, בכל זמן ומכל סיבה שהיא, רשאי לבטל צוואה שערך. את הצוואה יכול לבטל רק האדם אשר ערך אותה, באחת מהדרכים הבאות:
- השמדתה.
- מסירת הודעת ביטול. החוק מציין ארבע דרכים לביטול, בדומה לארבע האפשרויות לעריכת צוואה.
- עריכת צוואה חדשה, אשר מבטלת את הצוואה הקודמת.
אדם שביטל צוואה ולא ערך צוואה חדשה לאחר מכן – עזבונו יחולק על פי צו ירושה. השמדת צוואה יכולה להיות, בין היתר, באמצעות גריסה, שריפה או קריעה של הצוואה.
לפי לשון החוק, כאשר המצווה ערך צוואה בפני נוטריון, עליו לבטל את הצוואה על ידי נוטריון. כאשר המצווה ערך צוואה בכתב יד, הוא רשאי לערוך מסמך בכתב ידו ולהצהיר בתוכנו על ביטולה של צוואתו בכתב יד. צוואה בעל פה, יכול שתבוטל באמצעות אמירה שבעל פה מול עד אחד או יותר.
מעוניינים בשירות מקצועי בעל מומחיות? השאירו פרטים
עו"ד בעל מומחיות ייחודית בעריכת צוואות, סכסוכי ירושה וליטיגציה משפטית.
מכהן כסגן יו"ר ועדת ירושה בלשכת עורכי הדין.
משרדנו מעניק שירות באיכות הגבוהה ביותר בתחום של דיני ירושה וצוואות ומייצג בסכסוכי ירושה בכל הארץ. מומחיות מובילה בחוק הירושה, ניסיון משמעותי בליטיגציה משפטית וליווי משפטי מקיף בשכר טרחה הוגן.
לקבלת הצעה לייעוץ או לייצוג משפטי ניתן ליצור קשר עם משרדינו:
משרד עו"ד ונוטריון יניב אור
כתובת: רח' נחל שניר 15 יבנה
טל': 077-7299995
מאמרים קשורים:
לאור עליית תוחלת החיים בעולם המודרני ובעקבותיה – ריבוי הנכסים הנצברים בידי אנשים לאורך חייהם, חלוקת נכסי עיזבון בין יורשים
כאשר אדם נפטר מבלי שהותיר אחריו צוואה, חלוקת הירושה נערכת על פי ההנחיות המופיעות בחוק הירושה. מסגרת משפטית זו מתווה
כאשר אדם נפטר ואינו מותיר אחריו צוואה, מתבצעת חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים של המנוח, כאשר החוק קובע מהו
אחת האפשרויות שחוק הירושה מאפשר לנו הוא לא לערוך צוואה שתחלק את העיזבון בין היורשים אלא פשוט לא לעשות דבר בנוגע לעיזבון
עו"ד ונוטריון יניב אור
מחפשים עו"ד נוטריון? השאירו פרטים ונחזור אליכם