מי יכול לערער על צוואה
צוואה היא מסמך משפטי בעל חשיבות רבה, שכן היא קובעת כיצד יחולקו נכסיו של אדם לאחר מותו. אך לעיתים, צוואות עשויות להיתקל במחלוקות משפטיות, ומי שחש כי זכויותיו נפגעות עשוי לשקול להגיש ערעור עליה. השאלה המרכזית היא: מי יכול לערער על צוואה?
לא כל אחד יכול להגיש ערעור על צוואה – החוק בישראל מגביל את האפשרות לערער לאנשים שיש להם "אינטרס לגיטימי" בכך. בין הגורמים שיכולים לערער על צוואה נמצאים יורשים פוטנציאליים על פי דין, כלומר בני משפחה קרובים שהיו זכאים לרשת את המנוח אילו לא הייתה צוואה, וכן יורשים שהוזכרו בצוואות קודמות אך לא צורפו לצוואה החדשה. בנוסף, נושים של העיזבון עשויים לערער אם יש להם אינטרס כלכלי בכך. במאמר זה נסקור את הגורמים השונים שיכולים לערער על צוואה בישראל, ונסביר את הקריטריונים המשפטיים המאפשרים להם לעשות זאת.
מי הם הגורמים שיכולים לערער על צוואה?
החוק בישראל מגדיר בסעיף 67 לחוק הירושה כי רק אנשים העונים לקריטריונים של המושג 'מעונין בדבר' רשאים להתנגד לצוואה. מי הם הגורמים בעלי הזכות לעשות זאת. חשוב להבין זאת כדי לדעת האם יש לך בכלל אפשרות להתנגד לצוואה.
יורשים פוטנציאליים על פי דין:
יורשים פוטנציאליים על פי דין הם למעשה אותם בני משפחה קרובים של המנוח, אשר לפי חוק הירושה היו אמורים לקבל חלק מנכסיו במקרה שבו לא הייתה צוואה. הקבוצה הזאת כוללת בדרך כלל את ילדיו של המנוח, בן או בת הזוג שלו, הוריו, ולעיתים גם את אחיו ואחיותיו.
החוק קובע כי במקרים בהם אדם נפטר מבלי להשאיר אחריו צוואה, נכסיו יחולקו באופן מסוים בין קרוביו הכתובים בחוק. אך כאשר קיימת צוואה המשנה את חלוקת הרכוש שהייתה מתבצעת בהתאם לחוק הירושה, ייתכן כי אלו שנמצאים ברשימת היורשים הפוטנציאליים יהיו בעלי זכות לערער על תוקפה של הצוואה.
לדוגמה, במקרה שבו אדם החליט להוריש את כל רכושו לחבר קרוב ולא השאיר דבר לילדיו הביולוגיים או לבן/בת זוגו הנוכחי/ת – עומדת בפניהם האפשרות לערער על הצוואה בעילה שהיא פוגעת בזכויותיהם הטבעיות והחוקיות לרשת אותו. מדובר במנגנון חשוב שמבטיח שהירושה תחולק באופן הוגן ומאוזן תוך התחשבות בזכויותיהם של הקרובים ביותר למנוח.
יורשים המוזכרים בצוואות קודמות:
כאשר קיימות צוואות קודמות, והיורשים שהיו זכאים לירושה באותן צוואות לא מופיעים בצוואה העדכנית או שחלוקת הירושה שלהם קטנה יותר, הם עשויים להחזיק בזכות לערער על תוקפה של הצוואה החדשה. ישנם מספר טיעונים שהם יכולים להעלות בהקשר זה. המרכזי שבהם הוא שהצוואה הנוכחית אינה משקפת את רצונו האמיתי והכנה של המנוח כפי שהיה ידוע בעבר.
ייתכן ויטענו כי הצוואה נכתבה תחת השפעה בלתי הוגנת או לחץ כלשהו מצד גורמים אינטרסנטיים, מה שמוביל לספק בנוגע לאותנטיות הכוונות שהובעו במסמך החדש. במקרים מסוימים, בית המשפט עשוי להתחשב בראיות נוספות כמו עדויות קרובים כדי לקבוע האם חל שינוי ברצון המנוח שנעשה באופן חוקי וללא כפייה או מניפולציה חיצונית.
נושים של העיזבון:
במקרים מסוימים, גם נושים של העיזבון יכולים לערער על צוואה. זה קורה כאשר הנושים חוששים שהצוואה תפגע ביכולתם לקבל את החובות המגיעים להם מהעיזבון. לדוגמה, אם המנוח הוריש את כל רכושו לצדקה, ואין מספיק כסף בעיזבון כדי לשלם לנושים, הנושים יוכלו לערער על הצוואה בטענה שהיא פוגעת בזכויותיהם.
אינטרס לגיטימי:
חשוב להדגיש שלא כל אחד יכול לערער על צוואה. החוק דורש שלמערער יהיה "אינטרס לגיטימי" בעניין. בפרשת עאסי נ' עאסי רע"א 3154/94 בית המשפט קבע כי מדובר "רק במי שיש לו אינטרס ממוני אובייקטיבי עכשווי בעיזבון" כלומר, עליו להראות שהצוואה פוגעת בו באופן ישיר. סתם התעניינות או רצון להתערב לא מספיקים. האינטרס הלגיטימי יכול לנבוע מקשר משפחתי, זכויות ירושה קודמות או חוב כספי.
כך בספרו של שאול שוחט שופט בית המשפט העליון דיני ירושה ועיזבון נאמר כי 'מעונין בדבר' נחשב גם נושה של ירושה שהרי הוא נחשב כמי שיש לו אינטרס ממשי בביטול הצוואה המדירה אותו ממי שחייב לו כספים.
לסיכום
ערעור על צוואה בישראל הוא הליך משפטי מורכב המוגבל לאנשים בעלי "אינטרס לגיטימי" בלבד. החוק מגדיר כי רק יורשים פוטנציאליים על פי דין, יורשים שהוזכרו בצוואות קודמות ונושים של העיזבון יכולים לערער על צוואה. יורשים פוטנציאליים הם בני משפחה קרובים שהיו זכאים לרשת את המנוח ללא צוואה, בעוד שיורשים מצוואות קודמות עשויים לערער אם חלה הפחתה בזכויותיהם בירושה החדשה. נושים יכולים לערער כאשר הצוואה מאיימת על יכולתם לקבל את החובות המגיעים להם מהעיזבון. ההגדרה של "אינטרס לגיטימי" דורשת הוכחה לפגיעה ישירה בזכויותיהם של המערערים, ולא די בהתעניינות כללית או רצון להתערב בהליך הירושה. הבנה מעמיקה של הקריטריונים המשפטיים הללו היא חיונית למי ששוקל להגיש ערעור על צוואה בישראל.
פוסטים קשורים לנושא:
- קיום צוואה באמצעות העתק בלבד לאחר מותו של המצווה, היורשים יכולים לממש את צוואתו באמצעות...
- עריכת צוואה מחיר מחיר עריכת צוואה משתנה בהתאם לסוג הצוואה, גודלה ומורכבותה. מחיר...
- הסכם בין יורשים עתידיים על פי חוק הירושה כאשר אדם נפטר, נכסיו, אשר עשויים...
- דיני צוואות וירושות ככלל, דיני צוואות וירושות בישראל מצויים תחת חוק הירושה,...
מעוניינים בשירות מקצועי בעל מומחיות? השאירו פרטים
עו"ד בעל מומחיות ייחודית בעריכת צוואות, סכסוכי ירושה וליטיגציה משפטית.
מכהן כסגן יו"ר ועדת ירושה בלשכת עורכי הדין.
משרדנו מעניק שירות באיכות הגבוהה ביותר בתחום של דיני ירושה וצוואות ומייצג בסכסוכי ירושה בכל הארץ. מומחיות מובילה בחוק הירושה, ניסיון משמעותי בליטיגציה משפטית וליווי משפטי מקיף בשכר טרחה הוגן.
לקבלת הצעה לייעוץ או לייצוג משפטי ניתן ליצור קשר עם משרדינו:
משרד עו"ד ונוטריון יניב אור
כתובת: רח' נחל שניר 15 יבנה
טל': 077-7299995
מאמרים קשורים:
עדכונים ותקדימים בנושאי ערעור על צוואה ירושה וצוואות בעולם המשפט, ניצבות שאלות מורכבות הנוגעות לצוואות ולניהול עיזבון, המשלבות בין כיבוד
צוואה הדדית היא כלי משפטי ייחודי המאפשר לבני זוג לקבוע יחד את חלוקת רכושם לאחר מותם, תוך הבטחת כיבוד רצונותיהם
צוואה היא מסמך משפטי המפרט כיצד יחולקו נכסיו של אדם לאחר מותו. עם זאת, לא תמיד הצוואה משקפת את רצונו
כאשר מתעורר חשש כי הבקשה לצו ירושה אינה משקפת נכונה את רצון המנוח או את זכויות היורשים, ניתן להגיש התנגדות
בעולם המורכב של דיני הירושה, פנייה לעורך דין לענייני ירושה בתל אביב מומחה היא לא רק מומלצת, אלא לעיתים קרובות
התמודדות עם צוואה שלדעתכם אינה משקפת את רצונו האמתי של הנפטר עלולה להיות מורכבת ומבלבלת. במקרים כאלה, עורך דין התנגדות
צו ירושה או צו קיום צוואה הינם בבחינת פסק דין מחייב. ביטול צו קיום צוואה הינו הליך חריג המתאפשר רק
סכסוכי ירושה בנחלות משפחות רבות נקלעות למאבקים פנימיים מורכבים ואף קשים סביב ירושה, בעיקר במושבים כאשר מדובר במשק או נחלה,
מומחה בבית משפט לענייני משפחה בתיקי עזבון ממלא תפקיד חשוב ומכריע בהליכים משפטיים הנוגעים לירושות וצוואות. במאמר שלפנינו ננסה להבין
עו"ד ונוטריון יניב אור
מחפשים עו"ד נוטריון? השאירו פרטים ונחזור אליכם