מהו תכנון מס בעת עריכת צוואה?
תכנון מס בעריכת צוואה במדינת ישראל מהווה כלי חשוב בעת עריכת צוואה וזאת על מנת שלא להעמיס על היורשים העתידיים מיסים מיותרים הנגרעים מחלקם בעזבון.
האם קיים מס עיזבון בישראל?
לא, כיום לא קיים מס עיזבון בישראל. מיסוי זה היה מוטל בעבר על נכסים, כספים או רכוש מכל סוג שהוא, המועברים על ידי המנוח לגורם המתאים, בין אם מתוקף חוק הירושה תשכ"ה-1965 או קיומה של צוואה. בדרך כלל, כאשר מדובר ברכוש צנוע, המדינה הייתה מוותרת על המס.
כיום, המיסוי העיקרי המוטל במקרה של מימוש צו ירושה או קיום צוואה הוא על נכסים ומקרקעין. במידה וירשתם נכסים לאחרונה, מומלץ להקדיש תשומת לב על המיסים שעליכם לשלם בכדי לקבל זכאות על הנכס לפי החוק ובהתאם לתקנות מדינת ישראל.
בניגוד למס ירושה, המוטל על נכסים שהיורשים מקבלים מהנפטר רק לאחר מתן צו הירושה, מס עיזבון מוטל על הנכסים עצמם עם פטירת המוריש.
האם הורשה היא אירוע מס בישראל?
לא, הורשת דירה אינה נחשבת לאירוע מס, מאחר ומשנת 1981 אין מס המוטל באופן ישיר על עזבונו של המנוח או על העברתו ליורשים עצמם.
מיסים על נכסים ומקרקעין
אף על פי שכיום לא מוטל מס עיזבון על יורשי רכוש המנוח, כן מוטלים עליהם מיסים במידה והם יורשים נכסים או מקרקעין מכל סוג שהוא. מיסים אלו אינם נובעים מתוקף הירושה עצמה, אלא מתוך חוקי המקרקעין בישראל, הקובעים כי כל המקבל דירה מחויב בתשלום מיסים למדינה.
בעת העברת הבעלות מהמנוח ליורש, יוטל על היורש לשלם מס שבח כלומר, מס שלרוב ניתן בהתאם לרווח שקיבל היורש מהמקרקעין. מטרתו של מס שבח היא לגבות כ- 25% מס על סכום ההפרש בין הסכום הראשוני שבו נקנתה הדירה לסכום שבו הדירה שווה כיום.
למרות זאת, קיימות דרכים להצליח ולבטל את מס השבח במקרה והנכס הועבר ליורש:
הסכם חלוקת עיזבון – לפי סעיף 6 לחוק הירושה תשכ"ה-1965, במידה ומספר יורשים מקבלים זכאות על נכס אך מעוניינים להעניק אותו ליורש אחד ויחיד, ניתן לעשות זאת באמצעות הסכם חלוקת עיזבון, שיביא להעברת הנכס ליורש X ללא חיובו במס.
חשוב לציין שיש לערוך את ההסכם טרם כל חלוקה של נכסים או כספים ליורשים, וכי במקרה זה החלוקה בין היורשים חייבת להיות שווה כלומר, אם אחד היורשים מקבל נכס, היורש האחר מחויב לקבל נכס, רכוש או מזומנים בכמות השווה לסכום הנכס המועבר ליורש X. העברה ללא תמורה אכן פטורה ממס, אך כל העברה עתידית נוספת תיחשב למכירת הדירה וכיוצא מכך, תוביל לגבייה של מיסי שבח ורכישה מלאים.
מכירת הדירה – במידה והנכס המועבר למוריש היא דירה שהיוותה את מקום המגורים של המנוח מזה למעלה מ- 4 שנים לפחות או כ- 80% מתקופת הבעלות, ומהווה את הנכס היחידי של המנוח, יהיה היורש פטור ממס שבח במקרה והוא מעוניין למכור את הנכס. שיטה זו מותנית בכך שהמוכר, כלומר היורש, מהווה קרוב משפחה מקרבה ראשונה עבור המנוח או בן/בת זוגו של קרוב משפחה מקרבה ראשונה למנוח.
האם קיים מס מתנות בישראל?
לעיתים, בכדי לנסות ולהימנע ממיסים מיותרים בעתיד, מומלץ לצוות נכס כמתנה בעוד בעל הנכס בחיים.
הענקת מתנה הפטורה ממס שבח ליורש עתידי בעוד בעל הנכס בחיים, לפי סעיף 62 לחוק מיסוי המקרקעין, תתקיים אך ורק אם לפי סעיף 97(א) של פקודת מס ההכנסה מתקיימים שלושה עקרונות עיקריים:
המתנה ניתנת ליחיד או לקרוב כלומר לבני זוג, אחים, הורים, ילדים או בני זוג של קרובי משפחה מקרבה ראשונה.
המתנה מוענקת בתום לב וללא כל ציפייה לתמורה באשר היא.
- המתנה ניתנת לתושב ארץ ישראל.