ביטול צוואה
בהתאם ל חוק הירושה, כל אדם רשאי להכין צוואה אשר תקבע כיצד יחולק עיזבונו לאחר פטירתו. ישנם כללים לעריכת צוואה אשר נועדו להבטיח את מהימנות הצוואה, ואלו קבועים בחוק. במאמר זה לא נדבר על כתיבת צוואה אלא על הנושא של ביטול צוואה. נפריד בין שני המקרים של ביטול צוואה הדדית לעומת צוואה אישית ונסביר מהו ההבדל בין ביטול צו קיום צוואה לבין ביטול צו קיום ירושה.
- ביטול צוואה
ביטול צו קיום ירושה
החוק לא מכריח אף אחד להכין צוואה, אך בכל זאת נדרש להגדיר עקרונות לחלוקת הרכוש כאשר אין צוואה. במקרה שהמוריש נפטר, ולא הותיר אחריו צוואה, עיזבונו יחולק על פי אותם העקרונות הקבועים בחוק.
במקרה זה יש להגיש בקשה לצו ירושה. את הבקשה מגישים אל הרשם לענייני ירושה. ניתן להגיש אותה באופן ידני או באופן מקוון. הגשת הבקשה כרוכה בתשלום אגרה והוצאות פרסום בעיתון.
מי יכול להגיש את הבקשה? מי שיש לו עניין בעיזבון בתור יורש, מנהל עיזבון או נושה של אחד מהיורשים.
ישנם מקרים בהם קיימת צוואה אך היא אינה כוללת את כל נכסי המנוח. למשל אם המנוח צבר נכסים לאחר כתיבת הצוואה. במקרה זה ניתן לבקש צו קיום ירושה לגבי יתר הנכסים שאינם נכללים בצוואה.
ביטול צו קיום ירושה דורש פנייה לבית המשפט ויש לשכנע את בית המשפט כי קיימת הצדקה לביטול הצו. לצורך כך תזדקקו לעורך דין מומחה לצוואות.
- ביטול צוואה הדדית
החוק אינו מגדיר רשימה סגורה של עילות לביטול צו ירושה, אך בהתאם לפסיקות שונות התגבשה רשימה של כללים מנחים:
- כאשר מועלות טענות הדורשות את ביטול הצו, בית המשפט רוצה להבין מדוע הטענות לא נשמעו בטרם הגשת צו הירושה.
- בית המשפט יבדוק עד כמה הטענות מהותיות.
- בית המשפט יבחן את התנהגותו של הנתבע. האם פעל בתום לב, או האם התעכב בהגשת טענותיו בעקבות מחדל או סיבה אחרת.
- את ההשפעה של ביטול הצו על הצדדים האחרים ואת האפשרות שהם יביאו טענות סותרות.
- ביטול צו קיום ירושה
ביטול צו קיום צוואה
במידה ולנפטר יש צוואה, והיא מתייחסת לכלל הרכוש, אך צורך בצו קיום ירושה אלא בצו קיום צוואה. את הבקשה מגישים אל הרשם לענייני ירושה וניתן להגיש את הבקשה בצורה מקוונת. לאחר הגשת הבקשה היא תפורסם בעיתון וברשומות, על מנת לאפשר הגשת התנגדות. במידה ולא הוגשה התנגדות במשך פרק הזמן הקבוע בחוק, האפוטרופוס הכללי ינפיק צו קיום צוואה.
סעיף 72 א‘ בחוק הירושה מאפשר לכם להגיש בקשה לביטול צו קיום צוואה. יש למהר להגיש את הבקשה מיד לאחר פרסום הצוואה.
בדומה למקרה של ביטול צו קיום ירושה, גם במקרה זה אתם זקוקים לעילות מהותיות המצדיקות את ביטול הצו. ברמת העיקרון ישנם שני תנאים מקדימים:
- באם קיימת עובדה שלא הוצגה קודם לרשם או בית המשפט.
- האם העובדה הזו יכולה הייתה לשנות את הנסיבות.
העניין יכול להיות מורכב מאוד מבחינה משפטית ויש לבדוק כל מקרה לגופו. לכן חשוב שתפנו ל עורך דין צוואות וירושות על מנת לבדוק את המקרה ועל מנת לפתוח בהליך המשפטי.
- ביטול צו קיום צוואה
ביטול צוואה הדדית
צוואה הדדית היא צוואה הנערכת על ידי בני זוג. מכיוון שמדובר על הסתמכות הדדית, ביטול צוואה משפיע גם על בן הזוג. ולכן החוק קובע הוראות שונות לגבי ביטול צוואה הדדית.
כאשר אדם נפטר, וישנה צוואה הדדית, בן הזוג אינה יכול לשנות את מה שהוסכם בצוואה המשותפת. אך במידה ושני בני הזוג בחיים, זה המבקש לבטל את הצוואה יכול לעשות זאת באמצעות מסירת הודעה בכתב. יש לקחת בחשבון את מצבו הרפואי והנפשי של בן הזוג, בנסיבות מסוימות בית המשפט לא יכיר בביטול.
ביטול צוואה הדדית לאחר פטירה
במקרה זה יש להבדיל בין שני מקרים: לפני ואחרי חלקות העיזבון.
הגשת בקשת ביטול צוואה פירושה ויתור של בן הזוג על חלקו בירושה, כפי שהוגדר בצוואה ההדדית. הוויתור הוא לטובת ילדיו ואחיו של המוריש. אם הבקשה הוגשה לאחר קבלת העיזבון, על בין הזוג להשיב את מה שקיבל. במידה והשבת הרכוש היא בלתי סבירה יש לתת שווי דומה.
ביטול צו קיום צוואה, כמו גם צו ירושה, הוא תמיד הליך משפטי מורכב. חשוב להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום צוואות וירושות. אתם מוזמנים לפנות ל עורך דין צוואות וירושות יניב אור.
מעוניינים בשירות מקצועי בעל מומחיות? השאירו פרטים
עו"ד בעל מומחיות ייחודית בעריכת צוואות, סכסוכי ירושה וליטיגציה משפטית.
מכהן כסגן יו"ר ועדת ירושה בלשכת עורכי הדין.
משרדנו מעניק שירות באיכות הגבוהה ביותר בתחום של דיני ירושה וצוואות ומייצג בסכסוכי ירושה בכל הארץ. מומחיות מובילה בחוק הירושה, ניסיון משמעותי בליטיגציה משפטית וליווי משפטי מקיף בשכר טרחה הוגן.
לקבלת הצעה לייעוץ או לייצוג משפטי ניתן ליצור קשר עם משרדינו:
משרד עו"ד ונוטריון יניב אור
כתובת: רח' נחל שניר 15 יבנה
טל': 077-7299995
מאמרים קשורים:
לפני שנדבר על עילה לביטול צוואה, חשוב להבדיל בין שני מקרים. על פי חוק הירושה, כל אדם רשאי לכתוב צוואה
עו"ד ונוטריון יניב אור
מחפשים עו"ד נוטריון? השאירו פרטים ונחזור אליכם