כיצד מקבלים את הירושה כאשר אין צוואה?
על אף שיותר ויותר אנשים פונים להוציא צוואות במהלך חייהם, עדיין במקרים רבים אדם נפטר ללא כל צוואה.
אך כאשר ישנו עיזבון אשר אנשים צפויים לרשת, על מנת לקבל את הירושה יש להוציא בקשה לצו ירושה, אשר רבים אינם מודעים כיצד מוציאים ומה נדרש מהם במסגרת ההליך.
בהתאם לכך במאמר זה אנו ניתן מענה לשאלות מהי ירושה על פי דין, כיצד מחולקים כספי המנוח במקרים של ירושה מסוג זה, מהו צו ירושה וכיצד מקבלים את הירושה כאשר אין צוואה ומהם הפרטים הבירוקרטים אשר נדרשים במקרה זה ומשך הזמן אשר ההליך לוקח.
כל זאת במטרה להאיר בפני לקוחותינו את הליך הירושה אשר נראה לעיתים סבוך ומורכב.
מהי ירושה על פי דין?
ירושה על פי דין הינה ירושה אשר נעשית כאשר אין צוואה בתוקף. במצב דברים זה ירושת המנוח מועברת על פי הנקבע בפרק שני של חוק הירושה, כלומר סעיפים 10-17.
בסעיפים הללו נקבע כי במידה ואין ירושה בן זוגו של המנוח, צאצאיו(ילדיו) , הוריו והורי הוריו וצאצאיהם זכאים לרשת את הירושה באופן הבא:
אם הניח המוריש ילדים/נכדים/הורים – חצי מחלקו של המוריש עובר לבן הזוג באופן הבא: בן הזוג יורש את כל המיטלטלין של המנוח, בהם הרכב. כמו כן, יורש המנוח מחצית משאר עזבונו של המנוח. המחצית הנוספת יורשים הילדים של המנוח, נכדיו (במקרה שאחד הילדים אינו בן החיים) או במידה ואין לו ילדים אז הוריו של המנוח.
אם הניח המוריש אחים/אחיינים ואחייניות/סבים וסבתות – שני שליש מחלקו של המוריש עובר לבן הזוג באופן הבא: במידה ואין למנוח ילדים יורש בן הזוג שני שליש מעיזבונו והיתר מתחלק בין הורי הוריו ואחיו. במידה ואין לו גם קרובים מסוג זה, בן הזוג יורש את כלל הירושה.
במידה ואין למנוח בן זוג ירשו הילדים שווה בשווה, בין אם ילדים ביולוגים או מאומצים. הילדים קודמים להורים וצאצאיהם האחרים (לרוב אחים ואחיינים של המנוח) ולאחר מכן הורי הוריו וצאצאיו של המנוח, אשר הינם היורשים הבאים בשרשרת במידה ומדובר בירושה על פי דין. נציין כי ככל שאחד היורשים נפטר, ילדיו של אותו נפטר יורשים במקומו.
במידה ואין לו קרובים אשר תוארו בסעיפים הקודמים, המדינה יורשת את עזבון המנוח, בהתאם לסעיף 17 לחוק הירושה.
כללים אלו הינם קשיחים ובעלי פרשנות קבועה והינם אופן חלוקת העיזבון כאשר אין צוואה, לכן גם אנו ממליצים ככלל ככל שישנן עדיפויות אחרות או אפילו רצון שהילדים יתחלקו בעזבון לאחר לכתם של בני הזוג תחילה מומלץ לנסח צוואה ולחסוך מחלוקות או אי נעימויות עתידיות בנוגע לאופן חלוקת העזבון.
בקשה לצו ירושה
כאשר הירושה הינה על פי דין מאחר ולא קיימת צוואה בתוקף, יש לקבל צו ירושה על מנת לממשה. לשם כך נדרש מהזוכים להוציא בקשה לצו ירושה.
האפשרות לבקש צו ירושה פתוחה בפני כל אחד מהיורשים הצפויים, נושים של היורשים או מנהל העיזבון ככל ומונה כזה. ישנם שני מסלולים להגשת בקשה לצו ירושה, האחד באופן מקוון והמסלול הנוסף הינו הגשת בקשה באופן ידני.
בקשה לצו ירושה מקוון
חשוב לדעת כי ניתן כיום במקרים מסוימים להגיש את הבקשה לצו ירושה באופן מקוון, אפשרות אשר מצמצמת באופן משמעותי את הפרוצדורה הנדרשת לקבלת צו ירושה ואף מוזילה עלויות.
זאת מאחר שכאשר הבקשה מוגשת באופן מקוון ישנה הנחה של 15% על האגרה ביחס לבקשה אשר מוגשת באופן ידני – להגשת בקשה לצו ירושה ללא עורך דין ניתן להיכנס לאתר של רשם הירושה ולמלא אחר הפרטים המבוקשים.
ניתן להגיש בקשה לצו ירושה מקוון ב-4 מקרים בהם מנוח הותיר אחריו יורשים כדלקמן:
לנפטר יש צאצאים ובן או בת זוג.
לנפטר יש צאצאים בלבד.
לנפטר יש בן או בת זוג, אין צאצאים אך יש הורים אשר הינם בחיים.
לנפטר אין בן או בת זוג או צאצאים בחיים אך הוריו עודם בחיים.
בנוסף על כן האפשרות להגיש טופס מקוון הופך לחובה, במידה והבקשה מוגשת על ידי צאצאי המנוח, בן או בת זוג המנוח או הורי המנוח אשר מיוצגים על ידי עורך דין.
במסגרת בקשה לצו ירושה מקוון ממלאים טופס מקוון האתר הממשלתי ויש לצרף לטופס מסמכים מבוקשים אשר הם:
הטופס של הבקשה לצו ירושה לאחר מילויו.
תעודת פטירה של המוריש
אישורים המעידים על כך שיתר היורשים מודעים לבקשה למתן צו ירושה.
יפוי כח במידה והיורש מיוצג על ידי עורך דין.
תצהיר הסתלקות במידה ואחד מהיורשים אינו מעוניין לרשת
אישור לתשלום האגרות הנדרשות בהנחה האמורה הניתנת בשל הגשת הטופס באופן מקוון. בהקשר זה נציין כי האגרה אף היא ניתנת לתשלום באמצעות אתר הרשות.