מהי צוואה הדדית? כלי יעיל להורשת נכסים
רבים מלקוחותינו פונים אלינו על מנת לערוך צוואה ומעוניינים בצוואה אשר תיקח בחשבון את מצבם המשפחתי ותאפשר חלוקת נכסים באופן מיטיבי. בעוד בעבר עריכת צוואה הייתה מוגבלת לאנשים בעלי הון רב.
היום אנשי המעמד הבינוני עושים זאת על מנת להבטיח את אופן חלוקת נכסיהם ולמנוע מחלוקת בקרב בני המשפחה. זאת הסיבה לכך שמשרד המשפטים קבע כי "צוואה היא הדרך הבטוחה ביותר לדאוג לחלוקת העיזבון על פי רצונו של הנפטר".
אך אחד הקשיים במקרים אלו הוא שלמרבית האנשים, וודאי אלו שהם בני המעמד הבינוני, פועלים כחלק מתא משפחתי זוגי, ובהתאם לכך הנכסים שלהם נתפסים בעבורם כיחידה אחת, ולא באמת ניתן להפרידם.
בנוסף אנשים רבים מעוניינים כי בני זוגם ייהנו תחילה מרכושם לאחר פטירתם אך גם להחליט כיצד יחולקו נכסיהם גם לאחר פטירת בן זוגם. בהתאם לכך, אחד הכלים היעילים ביותר במקרים מסוג זה הוא באמצעות עריכת צוואה הדדית משותפת.
לכן, במאמר זה אנו נסביר מהי צוואה הדדית, כיצד עורכים ומאשרים אותה ואילו שינויים התרחשו בתחום זה בחקיקה בשנים האחרונות.
מהי צוואה הדדית משותפת?
ראשית נסביר כי צוואה היא מסמך רשמי שאדם מנסח בנוגע לאופן חלוקת נכסיו לאחר פטירתו. בשונה מצוואה על פי דין, בצוואה אדם יכול לחלק את נכסיו בכל אופן שהוא מעוניין בו, לתת לבני משפחתו, לחבריו ואף לתרום את רכושו לכל גורם אשר הוא חפץ בכך.
אחד השיקולים המרכזיים בעריכת צוואה של בני זוג היא שהם אינם מעוניינים לפגוע כלכלית בבן הזוג אשר נותר בחיים ונסמך כלכלית על נכסיהם המשותפים.
בתוך כך, חוק הירושה נותן אפשרות לבני זוג לנסח צוואה משותפת זאת באמצעות צוואה הדדית עליה מפורט בסעיף 8 לחוק.
צוואה הדדית היא צוואה אשר נעשית על ידי בני זוג המחלקים ביחד את נכסיהם, בהתאם לכך אופן חלוקת הנכסים של המנוח נסמך על אופן חלוקת הנכסים של בן או בת זוגו.
בכך מאפשרים לבני הזוג לשמור על נכסיהם המשותפים ולחלקם כפי שהם רואים לנכון לאחר מות שניהם.